Wood Studio House


Gelegen op een beboste heuvel, ten noorden van Barcelona, bevindt zich Wood Studio House. Momenteel nog gebruikt als kantoor, maar in de toekomst zal dit compacte gebouw omgetoverd worden tot woning. Het architectenbureau Dom Arquitectura wilde met hun duurzaam design een een zo laag mogelijke impact hebben op de het landschap.

Op hoogte gebouwd op bestaande funderingen om het aanwezige landschap zo weinig mogelijk aan te tasten. De prefab constructie bestaat volledig uit hout afkomstig van lokale - waardoor het transport korter is - duurzaam beheerde bossen. En ook voor de afwerking aan de buitenzijde en binnen werd veel hout van pijnbomen gebruikt. Voor de vloer kozen ze voor witte linoleum, grotendeels gemaakt van hernieuwbare natuurlijke materialen.

De lange zuid georiënteerde gevel is ontworpen om tijdens de winter zo veel mogelijk zonnestralen op te vangen, terwijl louvres en het overdekte terras ook beschermen tegen oververhitting in de zomer. De andere gevels zijn meer gesloten met enkel de nodige opening zodat er een natuurlijke - cross ventilation - ventilatie ontstaat waardoor het interieur tijdens warme dagen toch aangenaam en luchtig aanvoelt. Grote waterreservoirs - in de open ruimte onder de woning - vangen het regenwater op om de tuin mee te besproeien.

In de grote open ruimte is er plaats voor een zitruimte en een kantoor gescheiden door een haard. Later zal dit kantoor worden omgebouwd tot slaapkamer en kan er ook keuken voorzien worden in de leefruimte. Met 79m2 zeker geen grote woning, maar eigenlijk meer dan voldoende voor twee personen om te wonen.

Shared with kind permission
Bron: Dom Arquitectura
Foto's: Jordi Anguera

 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published