Mijn liefde voor keramiek


Ik ben altijd al graag creatief bezig geweest: tekenen, verven,... en dus startte ik zes jaar geleden de opleiding keramiek. Lichtjes geïnspireerd door de film Ghost – je weet wel die scene met Patrick Swayze en Demi Moore – kriebelde het vooral om te leren draaien. Gezien mijn voorliefde voor functionaliteit was het logisch dat ik zou proberen om mijn eigen servies te draaien. Keramiek is echter zo veel meer dan draaien alleen, en dus moesten er ook andere dingen gebeuren tijdens de lesuren. Ik probeerde toch 1x per week wat te draaien, al lukte dit niet altijd en zeker niet toen ik zwanger werd.

Het draaien ging helaas niet vanzelf en meermaals dacht ik dan ook om toch maar te stoppen. Het is pas vanaf vorig jaar september - sinds ik een eigen ruimte heb om te draaien en een kleine oven - dat ik vooruitgang heb geboekt en eindelijk groter begon te draaien dan een potje.

Dit jaar is mijn laatste jaar op de academie en dus tijd voor een eindwerk. Ik moest er niet lang over nadenken en besloot een eigen 'collectie' te ontwerpen. Na lang twijfelen besloot ik een strakkere collectie te maken, rondere vormen zouden later volgen. Ik dacht dat ik - na alles geschetst te hebben - er snel rond mee zou zijn. Maar het bleek toch niet zo evident te zijn en mijn vele getwijfel zal het proces alvast niet versneld hebben. Ik probeerde zelfs even met mallen te werken - omdat de strakke vormen hiervoor ideaal waren en het sneller zou gaan. Maar ik miste al snel het contact met de klei en koos opnieuw voor de draaischijf. De geschetste vormen ondergingen kleine en grotere wijzigen en sommige vormen - vooral de grote schalen - hadden te plagen met barsten tijdens het drogen - wat uiteraard vaak leidde tot frustratie. Maar het moeilijkste blijft het vinden van de juiste glazuren. Naast het feit dat het maken van glazuren niet altijd even gezond is, ben ik om één of andere reden nooit helemaal tevreden als ik een gekleurd glazuur aanbreng. Gezien het gaat om servies is het erg belangrijk dat het glazuur voedselveilig is, voor vazen en decoratieve schalen maakt het uiteraard niet uit. Een hele zoektocht van glazuren zelf maken en testen, en nog wat meer testen tot kant en klare glazuren kopen. Het mooist is een mat glazuur, maar dit is helaas niet zo geschikt voor functioneel werk - het krast en verkleurt. Dit idee heb ik dan ook na een tijdje laten varen en ik focus mij nu op een goed glanzend glazuur. Het werken met verschillende kleuren klei leidde tot mooie resultaten maar was dan weer niet altijd even aangenaam om mee te draaien. Ik ben er dus duidelijk nog niet uit, hoewel momenteel mijn voorkeur de gekleurde klei bedraagt.

Ik wil het liefst zo eenvoudig mogelijk houden omdat ik weet dat dit de enige manier is om rust te brengen in mijn hoofd. Best moeilijk gezien er veel dingen zijn die ik mooi vind en ik wil ook niemand kopiëren. Een zoektocht naar mezelf: wat geeft de echte ik zo goed mogelijk weer en wat vind ik nu echt het mooist. Heel veel twijfels dus ook met af en toe een lichtpunt. Mijn perfectionisme zorgt misschien dat ik wat té streng ben voor mezelf en ik vraag me dan ook af of ik het ooit wel goed genoeg ga vinden. Nog enkele maanden alvast om erachter te komen, want eind mei moet mijn eindwerk klaar zijn.


4 comments


 • Conny Strauven

  Ik ben heel benieuwd naar je werk Evy veel succes… je hebt er in elk geval een fan bij en verheug me er al op om je collectie te zien en misschien komt ze wel bij mij op de kast te staan !


 • Monique Thijs

  Mooi geschreven Evi !
  Je hebt al zo mooie zaken gemaakt jou eindwerk gaat schitterend zijn !


 • Eline

  Wauw! Echt ongelooflijk mooie dingen heb je al gemaakt. Die had je nog niet allemaal op social laten zien, toch? Knap! Xxx


 • Charles

  Komt in orde Evi. Succes.


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published